Voorkom stank en maden in uw rolcontainer

Voorkom stank en maden in uw rolcontainer

Lang werd er om gezeurd: zomers weer en tropische temperaturen. En nu het dan zover is, worden we geconfronteerd met een van de keerzijdes van het warme weer: krioelende maden in een stinkende kliko. Hieronder een aantal tips om maden en stank te voorkomen!

Dit zijn de belangrijkste tips tegen vieze geur en maden in de kliko

  • Door stro of oude kranten in de container te leggen voorkom je erge stank en maden, zo koeken de afvalresten niet aan.
  • Gooi kokend heet water met daarin een scheut azijn of groene zeep in de container.
  • Lavendel bestrijdt de stank, maar ook de maden. die hebben een hekel aan de geur van lavendel en gaan er aan dood. Verse lavendel helpt, maar een luchtverfrisser met lavendelgeur ook.
  • Ook kunt u een pantysokje met mottenballen in de container te hangen. Wel het pantysokje weer weghalen, als de container wordt geleegd.
  • Ook is het raadzaam om de container zo nu en dan op een kier te zetten of open te doen. ‘Maden houden niet van licht en houden van vochtige plekken. Daarom kan de container openzetten een hoop schelen. U kunt dat doen door bijvoorbeeld een stokje onder de rand van de deksel van de container te leggen.’ Wellicht handig om deze tip op te volgen in combinatie met de mottenballen- of lavendeltip (zie hierboven).
  • Zitten de maden al in de container? dan is het handig om een tak klimop (Hedera) in de container te leggen. Klimop is namelijk giftig voor maden.