Oud Papier

Oud papier

Bijna een kwart van het huishoudelijk afval bestaat uit oud papier en karton. Het is van belang dit papierafval apart te houden en niet bij het restafval te deponeren. Hergebruik van dit afval spaart het milieu en bespaart ook op verwerkingskosten. Kranten, folders, enveloppen, papieren verpakkingen, wc-rolletjes: het mag allemaal bij het papierafval. Papier kan goed gerecycled worden om er nieuw papier of karton van te maken. Bij Donkelaar.nl kunt u ook terecht voor een container voor papier!


Tips voor oud papier wegbrengen.

Oud papier dat je gescheiden inlevert moet schoon en droog zijn. Een enkel nietje, paperclip of kunststofvenster (van enveloppen) kan gewoon bij het oud papier. Bij het recyclen wordt dit verwijderd. plastic folie dat om tijdschriften of reclamefolders zit, kunststofbinders en omslagen moeten wel eerst worden verwijderd. Geplastificeerd papier kan niet gerecycled worden en hoort dus bij het restafval. Geplastificeerd papier scheurt niet goed. Veel magazines van dik glanzend papier mogen gewoon bij het oud papier. Soms is alleen de cover geplastificeerd. Dit hoort dan bij het restafval. Boeken kunnen ook bij het oud papier, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook naar de kringloopwinkel brengen.


Wat wordt er met het papierafval gedaan?

Van oude papier- en kartonresten wordt weer nieuw papier en karton gemaakt. In Nederland wordt papier voor twee-derde van oude papier- en kartonresten gemaakt. Dat scheelt veel bomen! Eerst worden de dingen die er niet in thuis horen zoveel uit het papierafval gehaald. Daarna wordt het met water vermengd, waardoor een soort pap ontstaat. Verontreinigingen zoals nietjes, stukjes plastic en papier dat waterafstotend is gemaakt, worden er dan uitgezeefd. Soms wordt de inkt uit de papiermassa gehaald. Dat gebeurt door de papiermassa met zeep of zeepachtige stoffen te wassen. Het afval dat hierbij ontstaat, wordt gebruik in de cement- en baksteenindustrie of er wordt cementverbeteraar van gemaakt.


Container voor papier huren bij Donkelaar.nl

Wij leveren verschillende mogelijkheden als het gaat om papier inzameling. U kunt altijd uw oude papier/karton komen storten bij ons afval brengstation in Veenendaal. Dit is vaak kosteloos en kunt u gemakkelijk en zonder zorgen uw papier inleveren. Maar wij kunnen ook altijd uw oud papier ophalen in de regio Veenendaal en Renkum. Als u erg veel papierafval heeft kunnen wij een container voor papier bij u plaatsen op locatie. Heeft u aanhoudend veel papierafval wat wekelijks of misschien maandelijks moet worden afgevoerd, dan kunnen wij bij u een rolcontainer plaatsen zodat wij het oude papier kunnen ophalen op een afgesproken frequentie. Voor meer informatie over onze rolcontainer service kunt u altijd een mail sturen. Of neem telefonisch contact op!

Donkelaar.nl – Locatie Veenendaal:

Kernreactorstraat 48
3903 LG Veenendaal

Donkelaar.nl – Locatie Renkum:

Industrieweg 29
6871 KA Renkum

Tel.: 0318 – 571926